Voorraadbeheer en de 80/20-regel

Telesto Inventory

Voorraadbeheer is vaak moeilijk vast te stellen, vooral wanneer uw voorraad versnipperd en moeilijk te beheren is. Hoewel het Telesto: Inventory Management-systeem veel van het zware werk kan doen, is er vaak een toegewijd oog voor nodig om de principes van voorraadbeheer toe te passen.

Dit is waar de 80/20-regel in het spel komt. Als het goed wordt gedaan, kan het een techniek van onschatbare waarde zijn om de winstgevendheid te maximaliseren en controle te krijgen over uw voorraadstroom.

Wat is de 80/20-regel?

De 80/20-regel, bekend als de wet van Pareto, stelt eenvoudigweg dat 80 procent van de effecten van alles wat je doet, afkomstig is van 20 procent van de oorzaken.


De wet is genoemd naar Vilfredo Pareto, een Italiaanse econoom die aan het begin van de 20e eeuw landbezit in het Italiaans bestudeerde en ontdekte dat ongeveer 20 procent van de bevolking eigenaar was van ongeveer 80 procent van het land. Om deze reden wordt de wet van Pareto vaak de “80/20” -regel genoemd.

Het 80/20-principe: het geheim van meer bereiken met minder
      door Richard Koch

Voorraadbeheer en de 80/20-regel

We kunnen ook zeggen dat 20% van de voorraad 80% van de winst oplevert.

Het principe kan op veel verschillende activiteitengebieden worden toegepast: 80 procent van de gekochte artikelen is afkomstig van 20 procent van de leveranciers en 80 procent van de ruimte wordt ingenomen door 20 procent van de lijnen.

Een variant van deze regel, ABC-analyse genaamd, wordt vaak gebruikt om voorraad in drie delen op te splitsen op basis van hun winstgevendheid.

Kort gezegd betekent dit dat u uw producten onderverdeelt in categorie A, B of C.

Categorie A: meest waardevol (de top 10%)
Categorie B: Middelmatig waardevol (ongeveer 20%)
Categorie C: minst waardevol (70% niet bewegend)

Uw best verkopende producten (in categorie A) hebben uw extra aandacht nodig omdat ze het overgrote deel van de winst opleveren. Het kan u helpen weloverwogen beslissingen te nemen over waar u uw tijd en geld kunt besteden.

Kortom, zoek uit wat uw bestsellers zijn, bewaar ze op voorraad en laat ze opvallen, en gooi grote items die zelden worden verkocht overboord. Elk van deze opties verlaagt ofwel direct de kosten zonder het inkomen aanzienlijk te verminderen, of heeft het potentieel om de verkoop te verhogen zonder een cent aan extra uitgaven.