Alles over bederfelijke goederen over voorraadbeheer

Wat betekent bederfelijk?

Bederfelijke waren verwijzen naar producten met een houdbaarheidsdatum, zoals voedsel dat bederft als het niet binnen een bepaalde tijd wordt geconsumeerd. Voedselproducten zoals melk en kaas, producten en vlees zijn allemaal bederfelijk.

Het probleem:

Er moeten voorraden met bederfelijke goederen worden opgezet om ervoor te zorgen dat ze hun voorraad verkopen voordat hun goederen onverkoopbaar worden, met andere woorden, geld verliezen in het proces. Omdat bederfelijke artikelen verouderd raken, is er slechts een korte periode waarin een bedrijf die producten kan kopen, op voorraad hebben en verkopen voordat ze hun waarde verliezen.

De strategieën:

Er zijn verschillende bekende strategieën om dit probleem op te lossen, maar de meest effectieve zijn de “first in first out” (FIFO) en de “first expired first out” (FEFO).

 • Wat is FIFO?

  De FIFO-methode houdt in dat u ernaar streeft de producten te verkopen die als eerste in uw winkel aankomen. Het is een eenvoudige techniek die zich richt op voorraadrotatie; oudere producten worden vooraan in het schap geplaatst, nieuwere producten achteraan.
 • Wat is FEFO?

  FEFO is een benadering die gebruikmaakt van vervaldata in uw magazijn. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat de vervaldatum van een product niet wordt bereikt voordat het bij de klant is afgeleverd.

Als u bederfelijke waren, voedsel en dranken verkoopt, kunt u het beste de FEFO-methode gebruiken. FIFO, FEFO en batches werken goed samen, maar kunnen ook onafhankelijk van elkaar worden gebruikt.

Een organisatie schaft niet alle inputmaterialen in één keer aan. In de meeste gevallen bestellen ze ook niet één eenheid tegelijk. Ze bestellen in batches, meestal in batchgroottes die groter zijn dan de eisen van klanten. Een productiebedrijf dat bijvoorbeeld 50.000 ton per jaar nodig heeft, kan om te beginnen 4000 ton staal bestellen. De volgende bestelling wordt geplaatst wanneer de voorhanden voorraad bijna op is. Cyclusvoorraad is het resultaat van het bestellen van materialen in batches. Batchbestelling heeft de voorkeur van bedrijven omdat ze schaalvoordelen behalen.

De voordelen:

 • Minder verouderde voorraad
 • Kwaliteitscontrole
 • Terugroepacties (batches)
 • Verbeterde cashflow
 • Klanttevredenheid
 • Voorraadaudits

Wat is de beste voorraadsoftware voor bederfelijke goederen?

Om op de hoogte te blijven van uw bederfelijke voorraad met waarschuwingen voor een lage voorraad, batchbeheer, rapporten om te zien welke producten verlopen binnenkort, datumregistratie van goederen, inkooporders volledig geïntegreerd met leveranciers, voorraadhoeveelheden op meerdere locaties en alles op één plek, Telesto voorraadbeheer ( www.telesto.app ) is de perfecte tool voor de klus, het zal u helpen bij het bereiken en herwin uw voorraadbeheer voor bederfelijke en niet-bederfelijke goederen; het zal u ook helpen tijd, geld en moeite te besparen.

Telesto draait op iOS, Android, Windows en MacOS.