De nulinventarisatiefilosofie: JIT (Just in Time)

Het principe van JIT is simpelweg dat we items hebben wanneer ze nodig zijn en geen items wanneer ze niet nodig zijn.

De elementen van JIT zijn de te ontwikkelen technieken, bijvoorbeeld:

 • lever wat nodig is
 • lever de vereiste kwaliteit

JIT-technieken zijn voor sommige bedrijven minder gemakkelijk toe te passen. Winkels vinden het belangrijk om voorraad aan te houden, zodat de klant de keuze heeft uit verschillende opties, dus JIT-levering zou in dit scenario niet geschikt zijn. Als de klant hetzelfde artikel per postorder heeft gekocht, is er een zeer goede gelegenheid om JIT-technieken te gebruiken.

Sommige detailhandelbedrijven implementeren de JIT-inventarisatiemethode door afspraken te maken met dropshippingbedrijven. Een voorbeeld hiervan is een bedrijf dat kantoormeubilair op de markt brengt, maar het meubilair niet zelf vervaardigt of de voorraad ervan bij de hand heeft. In plaats daarvan, aangezien het bestellingen voor meubels van klanten ontvangt, koopt het de benodigde meubels van een fabrikant en laat de fabrikant het rechtstreeks aan de klant leveren.

Typische kenmerken van het ideale bedrijf waar JIT-concepten zouden kunnen worden toegepast, zijn:

 • Smal productassortiment
 • Fabrikant
 • Hoog volume
 • Stabiele markt
 • Invloedrijk
 • Goed kwaliteitsmanagement
 • Lokale, betrouwbare leveranciers
 • Afhankelijke leveranciers
 • Snelle processen

De operationele voordelen die voortvloeien uit JIT zijn:

 • Voorraadinvestering
 • ‘Levering op bestelling’ in plaats van ‘voorziening voor voorraad’
 • Gemakkelijkere prognoses, dus minder trage voorraad
 • Betere flexibiliteit
 • Vereenvoudigde administratie
 • Verwijdering van afval

De nadelen van just-in-time-inventarissen zijn verstoringen in de toeleveringsketen. Als een leverancier van grondstoffen is ingestort en de goederen niet op tijd kan leveren, kan één leverancier het hele productieproces stilleggen. Een onverwachte bestelling van goederen die de verwachtingen overtreft, kan de levering van afgewerkte producten aan klanten vertragen.

Telesto helpt u uw voorraadcyclusproces gemakkelijk te beheren met behulp van verschillende technieken die zijn ingebed in de workflow van de app. Ga voor meer informatie naar de website van Telesto op: www.telesto .app .

“In voorraad houden toont aan dat we geen controle hebben.”